Categorieën
Uncategorized

Informatie beveiligen binnen een bedrijf: hierom is het belangrijk

Heb je al in de gaten hoeveel informatie er binnen jouw bedrijf te vinden is? Personeelsgegevens, de namen en adressen van leveranciers, het klantenbestand dat je hebt opgebouwd. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de informatie die op de servers van het bedrijf staat. Deze informatie moet je zo goed mogelijk beschermen. Criminelen liggen voortdurend op de loer om deze data in handen te krijgen. In samenwerking met een professional als https://www.digitrust.nl/ kan je voorkomen dat de gegevens in verkeerde handen vallen. Maar waarom is dit dan zo belangrijk?

Vertrouwen naar de klant toe

Stel je runt een bedrijf en alle klantgegevens komen op straat te liggen. Het zijn gevoelige gegevens, omdat het hierbij vaak gaat om namen, adressen, telefoonnummers en e-mailadressen. Het is cruciaal dat je deze gegevens zo goed mogelijk beschermt, omdat ze anders bij de concurrent terecht komen. Het vertrouwen vanuit de klant daalt en jouw winst keldert. Met een goede informatiebeveiliging kan je deze problemen voorkomen en ervoor zorgen dat jouw bedrijf goed blijft draaien. Hackers en andere criminelen krijgen geen kans meer om jouw bedrijf binnen te dringen en alle data in handen te krijgen.

Geen financiële schade lijden

Een goede informatiebeveiliging kan voor jou een flinke financiële bescherming zijn. De beveiliging mag dan wel een investering zijn, omdat je verschillende maatregelen moet implementeren, maar het laten lekken van data zorgt voor een onvoorziene financiële schade waar je vaak niet meer bovenop komt. Nog maar niet te spreken over de wettelijke gevolgen als blijkt dat je geen goede beveiliging hebt toegepast en er problemen ontstaan. Naast de publiekelijke vernedering heb je ook nog te maken met schadeclaims en eventuele rechtszaken. Reden genoeg om eens goed naar jouw beveiligingsmaatregelen te kijken en een datalek te voorkomen.

Bedreigingen van binnenuit aanpakken

Hoewel externe bedreigingen de grootste zorg zijn voor jouw bedrijf, moet je ook intern alles goed geregeld hebben. Dit kan je aantonen door middel van een ISO 27001. Deze certificering toont aan dat je op alle fronten bezig bent met de beveiliging van informatie. Niet alleen houd je criminelen tegen, maar ook werknemers die een fout maken zorgen niet meer voor de datalekken. En wat dacht je van ontevreden werknemers die jou willen terugpakken? Informatiebeveiliging gaat niet alleen over het beschermen tegen externe boosdoeners, maar ook over het intern opleiden en bewustmaken van je team.

Financiële schade na verlies van de informatie

Door de eisen van de ISO 27001 certificering te volgen, hoef je je nergens meer zorgen om te maken. Vooral de financiële kant geeft jou meer gemoedsrust. Het herstellen van de schade na een inbreuk is duurder dan het voorkomen ervan. Denk aan juridische kosten, boetes, het herstellen van de reputatieschade en mogelijk verlies van klanten. Met een goede beveiliging zet je alle informatie als het ware achter slot en grendel en kan je voorkomen dat de gegevens niet langer in jouw bezit zijn. Zie het als een investering voor de toekomst van jouw bedrijf.